admin

neden yapmalısın

NEDEN YAPMALISIN?

Facebook Twitter Pinterest LinkedIn NEDEN YAPMALISIN?   Bu soru, hayatın anlamını, amacını ve değerini arayan her insanın karşılaştığı bir sorudur. Neden yapmalısın? Neden çabalamalısın? Neden […]

neden yapmalısın

NEDEN YAPMALISIN?

 

Bu soru, hayatın anlamını, amacını ve değerini arayan her insanın karşılaştığı bir sorudur. Neden yapmalısın? Neden çabalamalısın? Neden hayallerinin peşinden gitmelisin? Bu soruların cevapları, senin için neyin önemli olduğuna bağlıdır. Senin için önemli olan şey, senin motivasyonun, senin ilham kaynağındır. Senin için önemli olan şey, seni harekete geçiren, seni başarıya ulaştıran şeydir.

Peki, senin için ne önemli? Bu soruyu cevaplamak için kendini tanıman, kendine dürüst olman ve kendini geliştirmen gerekir. Kendini tanımak, senin güçlü ve zayıf yönlerini, ilgi ve yeteneklerini, değer ve inançlarını bilmek demektir. Kendine dürüst olmak, senin gerçek isteklerini, hedeflerini ve hayallerini kabul etmek demektir. Kendini geliştirmek, senin eksikliklerini gidermek, becerilerini artırmak ve potansiyelini ortaya çıkarmak demektir. Çünkü Hz. Resulümüz ‘’ Kim kendini bilirse Rabbini bilir buyurmaktadır.’’

Sen kendini tanıdıkça, dürüst oldukça ve geliştirdikçe, neden yapman gerektiğine dair bir vizyon oluşturabilirsin. Bu vizyon, senin hayatının yönünü belirleyen bir pusuladır. Bu vizyon, senin hayatına anlam katan bir misyondur. Bu vizyon, senin hayatını zenginleştiren bir değerdir.

Bu vizyonu oluşturmak için başarılı insanlardan örnek alabilirsin. Başarılı insanlar, neden yapmaları gerektiğini bilen ve bunun için çalışan insanlardır. Başarılı insanlar, hayatlarının amacını bulmuş ve bu amaç doğrultusunda hareket etmiş insanlardır. Başarılı insanlar, hayatlarının değerini yaratmış ve bu değeri paylaşmış insanlardır.

neden yapmalısın

Örneğin,

Nelson Mandela, neden yapması gerektiğini bilen bir aktivistti. O, Güney Afrika’da ırkçılığa ve apartheid rejimine karşı mücadele etti. O, 27 yıl hapis yattıktan sonra Güney Afrika’nın ilk siyahi devlet başkanı oldu. O, barış ve demokrasi tarihinde saygın bir yer edindi.

Örneğin, Albert Einstein, neden yapması gerektiğini bilen bir fizikçiydi. O, izafiyet teorisini ortaya attı ve kuantum mekaniği üzerine çalıştı. O, Nobel Fizik Ödülü kazandı ve bilimsel devrimlere öncülük etti. O, fizik tarihinde deha bir simge oldu.

Örneğin, Oprah Winfrey, neden yapması gerektiğini bilen bir medya kişiliğiydi. O, zorlu bir çocukluk geçirdikten sonra dünyanın en ünlü televizyon sunucusu oldu. O, kendi talk show’unu yaptı ve milyonlarca izleyiciye ulaştı. O, sosyal sorumluluk tarihinde ilham verici bir rol model oldu.

K. Rowling’i ele alalım. J. K. Rowling, Harry Potter serisinin yazarıdır. Bugün dünyanın en çok okunan ve sevilen yazarlarından biridir. Ancak onun da başarısızlıkla dolu bir geçmişi vardır. Rowling, boşanmış, işsiz ve yoksul bir annedir. Hayatını kızıyla birlikte sürdürmeye çalışırken, Harry Potter’ın hikayesini yazmaya başlar. Ancak yazdığı kitabı yayıncılara gönderdiğinde, defalarca reddedilir. Kimse onun kitabına ilgi göstermez. Rowling pes etmez ve kitabını yayınlamak için uğraşmaya devam eder. Sonunda bir yayınevi kitabını kabul eder ve Rowling’in hayatı değişir. Harry Potter serisi milyonlarca satış rakamına ulaşır ve sinemaya uyarlanır. Rowling, başarısızlıklarına rağmen hayalini gerçekleştirmek için çalışan ve neden yapması gerektiğine inanan bir yazardır.

Bu örneklerden de görüldüğü gibi, başarılı insanlar neden yapmaları gerektiğine dair bir vizyona sahiptiler. Bu vizyon onları motive etti, ilham verdi ve başarıya ulaştırdı. Sen de neden yapmalısın sorusuna cevap bulabilirsin. Sen de kendi vizyonunu oluşturabilirsin.

Sen de başarılı olabilirsin.

neden yapmalısın

Nasıl mı? İşte sana bazı ipuçları:

  • Kendine güven: Kendine güvenmek, başarının ilk adımıdır. Kendine güvenen insanlar hedeflerine ulaşmak için daha çok çaba gösterirler. Kendine güvenen insanlar başarılarını kutlar ve başarısızlıklarından ders çıkarırlar. Kendine güvenen insanlar kendilerini sürekli geliştirirler. “Kendine inanmazsan, başkası sana inanmaz.”
  • Hedef belirle: Hedef belirlemek, başarının ikinci adımıdır. Hedef belirleyen insanlar nereye gittiklerini bilirler. Hedef belirleyen insanlar vizyonlarına odaklanırlar. Hedef belirleyen insanlar plan yapar ve eyleme geçerler. “Hedefsiz gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez.”
  • İşini sev: İşini sevmek, başarının üçüncü adımıdır. İşini seven insanlar işlerine tutkuyla bağlanırlar. İşini seven insanlar işlerinde yaratıcı ve yenilikçi olurlar. İşini seven insanlar işlerinde mutlu ve tatmin olurlar. “İşini sev, sevdiğin işi yap.”

Bu ipuçlarını uygulayarak neden yapmalısın sorusuna cevap bulabilirsin. Neden yapmalısın sorusuna cevap bulduğunda, hayatın anlamını, amacını ve değerini bulmuş olacaksın. Hayatın anlamını, amacını ve değerini bulduğunda, hayatına yön verecek, hayatına anlam katacak ve hayatını zenginleştirecek bir vizyona sahip olacaksın. Bu vizyon seni motive edecek, ilham verecek ve başarıya ulaştıracak.

Neden yapmalısın? Çünkü sen bunu yapabilirsin. Çünkü sen bunu hak ediyorsun. Çünkü sen bunu istiyorsun.

 

Unutma dünden daha hızlı değilsen bugün birileri seni geçmekte.